Sunday, February 27, 2011

rakaman kumbang

video

ini lah video rakaman d.i.y mase dinner aritu. jangan tengok lame2 nanti terpikat.....kat sheng. haha. aku pun tak boleh tengok lame2 sebab nanti terpuji diri sendiri. silalah pukul aku beramai-ramai.

Sunday, February 20, 2011

Annual Dinner 2011

minggu yang sangat sibuk. aku ade 3 assignment nak kene submit minggu ni dan 1 presentation minggu depan. sekarang ni memang tak boleh duduk diam. dalam kepala duk pikir keje tak siap2 lagi. dah la keje yang main perah otak dan memerlukan kefahaman yang tinggi. so agak kalut sket hidup aku sekarang ni.

oh ye, jumaat lepas ade dinner untuk fakulti aku. aku 'ditugaskan' untuk membuat persembahan live band bersama Poji, Sheng dan Joe. yang ni lagi kalut sebab mula2 bajet dah tak kene perform, alih2 last minit kene gak. Tu yang rase macam ‘ditugaskan’. So agak kalut la kitorang membuat persiapan dan praktis secepat mungkin. Banyak peristiwa yang aneh dan lucu berlaku. Antaranya, mula2 takde orang nak jadi vokalis. Aku dah malas nak menyanyi sebab susah nak nyanyi sambil bermain dan ditambah pula suara aku yang memang tak berapa nak sedap didengar. Tup2, tiba2 ramai giler plak vokalis ntah mane2 datangnya. Yeah, boleh kata hampir semua senior nak pakat nyanyi ramai2. Ha, elok la tu, senang keje aku. Satu lagi peristiwa, dan2 pulak studio kat changlun tutup mase kitorang nak praktis. So kene la berkayuh ke jitra dengan menaiki kereta kancil Poji seramai 6 orang yang badan masing-masing tidak kurang besar sepemeluk aku. Damn, memang cam beruk aku dalam kereta tertonggeng-tonggeng. Sampai jitra, studio die kokak cam hanjeng, cable putus2, dan yang paling sengsara, takde air cond. Aku main gitar mase tu rase cam tengah jogging die punye peluh. Mencurah-curah ke ladang gandum.

Semasa hari kejadian, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Kitorang bawak lagu Wings – Sejati dengan Nasib Kita dan The Beatles - I want to Hold Your Hands. Lagu Wings aku main bass, lagu Beatles aku main gitar. Kitorang agak mendapat sambutan, I guess, sebab mendapat sorakan yang gemuruh. Ye la, dah semua senior duk atas pentas nyanyi ramai2 sure la terlompat-lompat masing-masing macam dapat salam Nora Danish. Aku pinjam sut Topman Sheng yang agak ketat sampai aku terpaksa pakai kemeja short sleeves je belah dalam. Panas giler babi stage tu ditambah dengan sut ketat tu, so berpeluh la aku laksana macam jamming hari tu. Macam biase, aku memang jenis tak market pun dalam event2 macam ni. So duduk je la termenung takde orang nak tangkap gambar dengan aku kecuali Poji. What a pathetic loser. Hahaha damn. Ade sorang junior ni kata aku cam menakutkan so die tak berani nak ajak aku tangkap gambar. Ceh, aku da tak botak pun ade orang cakap aku muka gangster lagi. Pasni dinner kene pakai kopiah la gamaknye. Oh ye, aku date dengan Didiana untuk dinner kali ini sebab die teman Anis Suraya dengan Azrul, dan die takde teman, so aku temankan la die. Ade plak orang ingat die awek aku. Ceh, what ever la.

Makanan die tak sedap. Dessert die keras. First time aku makan sup bawang. Macam minum air mata. Nasi die rase kosong sebab lauk die kering. Pastu makanan lambat sampai sampai aku dah menyumpah-nyumpah. Lightning ball room tu suck to death. Tengah2 gimik pun lampu terang-benderang. Persembahan2 agak kosong dan nampak sangat tak prepare betul2. Aku ingat dapat naik pentas salam hakim yang jadi VIP malam tu, last-last salam Azizul Hakim je presiden Lawsoc yang aku boleh salam hari-hari siap boleh bogel-bogel sebab satu kolej. Perjalanan aturcara agak ok tapi tu la, rase cam kosong. Dinner tahun lepas kat Sungai Petani tu better kot. Ape2 pun, terima kasih kepada semua yang terlibat.

Salam ikhlas dari kami, Poji and the Cockroaches.

Sunday, February 13, 2011

Let it be

something that i thought i would change beginning from this year seems to be fruitless. it is totally against my nature. i've tried very hard to but failing is my routine. i rather think that it is something that i was born into, and i am just belong that way. though it grows hatred among my colleagues and also myself, i guess that if it wouldn't happened that way, that it wouldn't be me.
so, let it be.

to others who grow butthurt against me, i'm truly sorry. since it is my blog that you read, then FUCK OFF AND DIE.

Thursday, February 10, 2011

10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis

1. BAGAIMANA MENDEFINASIKAN ISTILAH ‘DITAHAN’? HANYA APABILA …


a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan”
b. Polis menggari tangan anda
c. Anda dilarang dari meninggalkan sesebuah bilik, kawasan atau sebagainya oleh pihak polis

2. BAGAIMANA SEKIRANYA ANDA DITAHAN OLEH PIHAK POLIS (semasa berjalan, memandu pulang dsb.)

a. Anda mungkin akan disoal. HANYA berikan butir-butiran diri anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat. Anda juga mungkin akan diminta menunjukkan kad pengenalan diri anda
b. Anda tidak perlu menjawap lain-lain soalan
c. Biasakan bertanya pengenalan diri polis yang berkenaan. Sentiasa catatkan nama dan nombor kad pengenalan mereka.
d. Catatkan nombor kenderaan ronda mereka

3. JIKA ANDA DITANYA LAIN-LAIN SOALAN

a. Tanya kepada polis berkenaan, “Adakah saya ditahan?”
b. Sekiranya mereka berkata “Ya”, jangan menjawap apa-apa lagi soalan yang diajukan kepada anda. Adalah menjadi hak anda untuk menjawap apabila berada di mahkamah sahaja.
c. Sekiranya mereka berkata “Tidak”, anda boleh beredar pada bila-bila masa sahaja.


4. JIKA ANDA DITAHAN

a. Beritahu orang-orang yang berhampiran dengan anda
b. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, telefon rakan, keluarga atau peguam anda. Sekiranya anda ditahan di kawasan diantara Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Dataran Merdeka, besar kemungkinan anda akan dibawa ke balai polis Dang Wangi (Stadium) dan balai polis Campbell. Minta kawan anda, keluarga atau peguam anda pergi ke balai polis Dang Wangi dahulu untuk mengesahkan penangkapan anda dan dimana anda berada.
c. Catatkan / ingatkan waktu anda ditahan

5. KETIKA DITAHAN, PIHAK POLIS MESTI MEMBERITAHU ANDA

a. Mengapa anda ditahan

6. SELEPAS DITAHAN

a. Pihak polis hanya boleh menahan anda didalam lokap selama 24 jam sahaja, tidak kira samada pada hari cuti am atau pada hujung minggu. Ini adalah hak PERLEMBAGAAN anda. Selepas tempoh masa 24 jam berakhir, pihak polis mesti membawa anda ke hadapan majistret untuk direman (dimana anda mesti tinggal di lokap polis bagi ‘membantu’ siasatan mereka). Jika tidak, anda akan dilepaskan samada atas jaminan (jamin mulut) atau akan didakwa di mahkamah. Sebaik sahaja didakwa, anda perlukan penjamin dan wang jaminan kecuali ianya bukan dakwaan yang berjamin

b. Anda tidak boleh membawa sebarangan barang-barang ke lokap kecuali pakaian yang sedang anda pakai ketika itu. Apabila pihak polis mengambil barang-barang anda, anda mesti menurunkan tandatangan untuknya. Sekiranya anda mempunyai wang atau kad bank / kredit, pastikan anda mengira duit anda dan pastikan polis tersebut mencatatkan jumlah yang anda ada, dan apa kad bank / kredit yang anda miliki.

c. Anda mungkin diminta memberi kenyataan 113 (kenyataan peringatan). Pegawai polis yang mengambil kenyataan tersebut mestilah membacakan hak-hak anda

7. SOAL SIASAT POLIS

a. Berhati-hatilah semasa menjawap soalan-soalan yang diajukan oleh pihak polis. Ia mungkin dalam bentuk soalan-soalan mesra yang biasa seperti cuaca, keluarga anda dsb. untuk menenangkan anda. fikir berulang kali sebelum menjawap kerana ia boleh digunakan untuk menentang anda semasa dimahkamah nanti. Ingat, kerja polis ialah memastikan mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa anda, dan bukannya untuk mempunyai perbualan yang mesra.

b. Sekiranya pihak polis meminta anda memberikan kenyataan 113, anda mesti memberikan butir-butiran anda seperti nama anda, nombor kad pengenalan dsb. dan pastikan anda tahu nama pegawai polis tersebut. Jika terdapat lain-lain soalan, kami BETUL-BETUL nasihatkan anda supaya tidak menjawapnya sehingga hari perbicaraan anda dimahkamah, dan ketika bersama-sama dengan peguam anda. Itu adalah hak anda! Apa sahaja yang anda kata, boleh digunakan untuk menentang anda ataupun rakan-rakan anda. Anda boleh menjawap semua soalan-soalan lain tersebut seperti ini:

S: adakah anda berada di Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: bagaimana anda datang ke Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: adakah ibu anda menyediakan bekalan sebelum anda keluar?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah

c. Sekiranya pegawai polis yang mengambil kenyataan anda mengancam anda secara percakapan mahupun kelakuan, anda mestilah berhenti dari memberikan kenyataan anda dengan segera. Bertenang dan beritahunya “Saya tidak boleh meneruskan kenyataan saya kerana awak telah mengancam keselamatan saya. Saya mahu ini dicatatkan kedalam kenyataan saya.” Sekiranya pegawai polis itu tidak mencatatkan bantahan anda tersebut, tunggu sehingga ke akhir kenyataan anda. Tetapi sekiranya pegawai polis tersebut masih terus mengancam anda, tinggalkan bilik tersebut dan beritahu pegawai polis yang lain dan minta ‘perlindungan’ mereka.

d. Apabila anda telah habis menjawap soalan, pegawai polis akan membenarkan anda membaca kenyataan anda tersebut. Dia akan bertanya samada anda mempunyai apa-apa yang ingin ditambah, ditukar atau dipadamkan. Inilah masanya anda membetulkan apa-apa kesilapan atau atau menambah lain-lain komen didalam kenyataan itu. Contohnya, jika anda telah diancam sewaktu soal siasat atau diserang semasa penahanan anda dsb. ini adalah satu lagi peluang untuk anda menyatakannya. Pegawai polis berkenaan mesti menaip semua itu. Anda akan diminta untuk menandatangani kenyataan anda tersebut. Baca semula dengan teliti dan tandatangan sedekat yang boleh dibawah perenggan yang terakhir, supaya tiada siapa yang boleh menokoktambahnya lagi.

8. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Direman)

a. Sekiranya anda tidak mempunyai peguam, anda mesti meminta wakil peguam. Pusat Bantuan Guaman ada menempatkan peguam-peguamnya dimahkamah bagi tujuan ini.

b. Beritahu majistret sekiranya anda ada mempunyai apa-apa rungutan seperti sekiranya anda di pukul, diancam; sekiranya anda sakit, perlukan rawatan perubatan dsb.

9. SEKIRANYA ANDA DIBAWA KE DEPAN MAJISTRET (Untuk Dakwaan)

a. Sekali lagi, anda mesti meminta wakil peguam

b. Pastikan anda mempunyai seseorang untuk menjamin anda keluar. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi keluarga atau rakan anda, minta kebenaran dari majistret untuk membantu anda menghubungi keluarga anda. Jika tidak, anda boleh meminta bantuan peguam anda. Keluarga anda akan perlu membawa duit untuk menjamin anda keluar, yang mana mestilah dalam bentuk pembukaan akaun di bank yang terletak paling dekat dengan mahkamah tersebut. Tanya peguam anda atau majistret dimanakah letaknya bank tersebut. Tidak ada bentuk bayaran lain seperti bayaran tunai atau cek yang akan diterima oleh mahkamah.

10. SEKIRANYA ANDA DIPUKUL SEMASA DALAM TAHANAN

a. Selepas anda dibebaskan atas jaminan, pastikan anda pergi ke mana-mana klinik kerajaan atau hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda tahu nama doktor yang bertugas dan nombor rujukan laporan kesihatan anda supaya ia boleh digunakan dimahkamah kemudian.

b. Sekiranya anda masih dalam reman, pastikan anda memberitahu majistret yang berkenaan bahawa anda perlu pergi ke hospital atau ke klinik.

(ambil dari SINI)

Tuesday, February 8, 2011

Playlist terbaru

Bloodshed - Ilusi Sebuah Mimpi
Bloodshed - Samarkand
Judas Priest - Nightcrawler
Loudness - Heavy Chain
Iron Maiden - Fear of the Dark
Nirvana - Pennyroyal Tea
Ozzy Osbourne - Mr Crowley
Rancid - Time Bomb
The Pilgrims - Celebrating Mother
Wings (Mael ft Mus) - Nasib Kita
Wings - Di Ambang Wati
Wings & Search - Gemuruh
Wali Band - Gadis Bertudung Merah

Friday, February 4, 2011

ko nak jadi ape?

Mari kite sambung tajuk hari tu. Sekarang aku nak citer perihal undang-undang dan kerjaya. Sebut je amek law, mesti dalam kepale otak semua nak jadi lawyer, majistret, AHLI MUZIK??, dan hakim. Tu semua common la. Ye la, kalau nak jadi doctor, amek medic. Nak jadi engineer, amek engineering. So, kalau taknak jadi lawyer, watpe amek law ye tak?

SALAH!!!

Sebenarnya amek law ni boleh jadi ape2 je. Biasenya orang yang ade degree in law ni die akan berlagak semacam. Eh, silap. Die akan jadi lawyer, legal advisor, arbitrator, dan pelbagai lagi kerjaya dalam perundangan. Kalau kerajaan plak, biasenya diorang boleh jadi penguatkuasa macam JPJ, kastam, dan imigresen. Kalau dalam perundangan, boleh jadi majistret, timbalan pendakwa raya (DPP), penolong kanan pendaftar mahkamah dan lain-lain lagi. Tapi sebenarnya, sepertimana yang kita semua tahu, kalau masuk kerajaan mane-mane pun boleh asalkan ade degree. So kalau ko nak keje Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Hal Ehwal Orang Asli, Jabatan Perikanan, dan Jambatan Pulau Pinang pun boleh. Takpe, cikgu tak marah. Tapi tau tak sebenarnya, bagi aku, jadi lawyer adalah pilihan terakhir aku bila da grad nanti. Nak tau kenape?

Macam yang aku cakap sebelum ni, amek law ni tak susah sangat. Ye memang tak susah, tapi penat beb nak study terutamanya bila nak exam. Atau dengan ayat tulus ikhlasnye, memang penat nak study mase exam sebab mase exam je rase kene study. Oleh itu, meh sini aku citer sket macam mane kalau jadi lawyer nanti. Kalau jadi lawyer, ko kene present case ko depan judge. Pastu ko ingat ko boleh sembang camtu je dengan judge tu macam ko masuk pidato diraja atau debat perdana? Ko kene study dulu camne nak settle kes ko. Pastu nanti ko kene wat submission untuk judge tu. Setakat sembang je tak payah la belajar law susah2 dulu kat U. Kalau camtu orang kampong yang cakap letop ataupun wakil rakyat mane-mane pun boleh jadi lawyer. Oleh itu, dengan erti kata lain, kalau jadi lawyer, ia bermakna ko kene sentiasa study sampailah ko mamp*s. Tak boring ke da study lame kat U, pastu da keje kene study lagi?

Lagi satu, kalau ko tak prepare untuk present case, ade possibility yang ko akan dimaki hamun oleh hakim, kene baling fail dang mungkin boleh dihalau keluar court room tu. Confirm malu gile beb. Zaman belajar at least kalau ko tak prepare untuk exam, ko tak dapat jawab je. Takde lah sampai dimalukan sebegitu. Pastu ko bukan boleh ajak repeat kat bas stand macam ko gadoh zaman sekolah dulu. Ko ingat judge tu sape yob??

Jadi HAKIM?? Same je la macam jadi lawyer. Ko kene jugak study case untuk ko bicarakan tu dulu. Kalau ko tak study, nanti lawyer ke, DPP ke sembang pape kat ko, ko angguk je. Pastu bagi keputusan suka hati ko. Lagi la tak boleh. Lagipun keje hakim ni sangat berat tanggungjawab die. Kite yang pegang kuasa nak tentukan siapa yang salah, apa hukuman die. Kalau kita salah bagi keputusan, tanggung la dunia akhirat. Bahaya ouh! Orang kata kalau jadi hakim ni, sebelah kaki dah masuk pintu neraka tu, yang sebelah lagi tu tunggu timing je ko buat silap. Sekarang pun da banyak kes hakim corrupt la ape la.

Kalau keje kerajaan pulak, tak kesah la ape-ape jabatan, sempoi sket. Jadi kakitangan kerajaan ni senang je. Pagi kul 8 masuk keje punch kad jap, pastu kuar minum dengan member. Dalam kul 9 lebih balik office, semak-semak sket keje nak buat hari tu. Pukul 10 kang main Counter Strike link dengan satu bangunan office tu (ni citer betul eh di mana member aku yang bekerja di putrajaya hanya menghabiskan masa bermain CS dengan budak office satu bangunan tu). Pastu pukul 12 kuar lunch, lepak, semayang sampai kul 3. Pastu balik office sembang2 jap. Pukul 5 punch card balik rumah. Ulanglah hari-hari sampai pencen. Gaji ko bulan-bulan masuk je macam biase. Senang kan?

Memang la keje kerajaan ni gaji tak besa nak bandingkan dengan lawyer. Lawyer sign itu ini je da boleh dapat sampai RM10k sebulan. Tapi sebenarnye depends jugak kat bisnes lawyer tu. Kalau die feymes, banyak tokey nightclub, tokey babi dan kilang arak client die, masyuk la die. Kalau cap ayam setakat nak amek kes yang jujur je memang tak kaya la. Senang citer, kalau nak kaya jadi lawyer boleh, tapi susah la kalau tak main kotor, kalau tak menangkan orang yang tak sepatutnya. So better keje kerajaan je. Same jugak jalan citer die. Duit gaji tak halal jugak sebab makan gaji buta je. Abes mane yang betul? Hahaha.

Sebagai kesimpulan, sepertimana yang aku cakap tadi, jadi lawyer ni susah sebab kene study je manjang. Dan disebabkan aku ni jenis malas study, so tau-tau je lah aku nak jadi ape kan?