Tuesday, August 31, 2010

Pengaruh muzik

Seiring dengan tumbesaran aku, pengaruh muzik aku pun berubah atau aku boleh kate membesar jugak. dulu mase kecik2 layan lagu Raihan, Blues Geng dengan Ukay's. pastu da masuk sekolah menengah berkembang la sket, da pandai menilai lirik. mase form 1 layan lagu Linkin Park. mase tu memang tengah top gile. hari2 buka radio kua lagu depa. sampai hafal la satu album Hybrid Theory tu. mase tu rakan cintan aku pun kemaruk band tu jugak. pastu masuk form 2 aku da start layan Butterfingers plak. ni plak pengaruh daripada budak2 Mozac a.k.a abang aku, Montel dan rakan-rakan mereka. mase ni la start pegang gitar. da start menilai muzik plak. mase ni jugak band Disagree tengah meletop. same yang takde kaset Disagree mase tu memang orang Planet Nameck la, bukan orang Bumi. ha mase ni la jugak pengaruh muzik Grunge sangat meluas. kalau ikut orang g jamming mesti takde lagu laen. Nirvana, Butterfingers, Muck, Chaise Lounge, Battlegrounds je la depa maen. mase ni ikut2 je tak reti sangat nak jamm lagi. ade skali je aku jamm jadik vocal lagu Royal Jelly. sampai la aku form 4, pindah sekolah laen, layan lagu international sket. mase tu feveret lagu The Strokes, Bowling Four Soups, Sum 41, Dashboard Confessional, Weezer macam2 lagi la. tapi satu pun tak lekat. aku layan je la lagu2 tu tapi tak la obses pun. lepas SPM masuk asasi, jumpe geng laen plak, da layan lagu metal sket. tapi modern metal la cam Trivium, Bring Me the Horizon. mase ni pun tak lekat jugak band2 tu. just pengaruh rakan2 je. mase ni plak meletup band2 indie. lagu2 depa ni easy listening dan catchy. tapi aku terbawak2 plak prinsip underground aku di mana tidak mem'favour' mainstream tetapi DIY. so aku pun tak layan sangat. diorang hebat wat lagu tapi diorang commercial sangat, sume orang tau, sume orang layan. nak dapat stuff pun senang. so memang lari la dari DIY mereka. bile da masuk degree, aku layan heavy metal cam Loudness, Iron Maiden dengan band2 rock kapak. pastu bile aku lepak2 dengan kaki2 die, baru la aku observe prinsip muzik betul2. cara nak perjuangkan hidup dan maruah dengan muzik. dengan mengkaji lirik2 dan asal-usul sesuatu lagu tu, barula kite tau ape yang band tu nk tunjukkan. tak semestinye lagu cinta tu cite pasal romance je. ade mesej tersirat die. pastu barula aku discover yang band-band rock lame ni banyak ketengahkan isu-isu bangsa dan agama dalam lagu depa. ade jugak yang pasal cara hidup dan kerenah manusia. barula aku tau kenape band2 lame lagu depa orang layan sampai skang. walaupun kite tau muzik ni mengkhayalkan kite kadang2, tapi kalau kite pandai extract intipati die, die jadi salah satu panduan dan guru kite jugak. so kesimpulannye, bagi aku, xde diskriminasi dalam muzik, asalkan band tu ade motif and matlamat yang die nak sampaikan, wajarlah kite layan dan sokong diorang. dan yang penting kite layan lagu tu sebab kite yang nk layan, bukan sebab radio slalu buka lagu tu, bukan sebab ramai orang layan lagu tu.

Dying in your arms

I'm wearing thin, wearing out, becoming weak
She's my self-destructive, bleeding disease
The things that makes it hard to breathe
But if I shoved you far away
This addict just starved again, asphyxiated.
And now I see it's you that's tearing me, ensnaring me
This is me dying in your arms,
I cut you out, now set me free
Let god be free to see the things you blinded me.
And I shoved you far away.
Now I live the life I dreamed of you're dead to me.
You poisoned my life
So I take this knife
And I cut you out
Cut you out !!!

Monday, August 30, 2010

RAYALAH

raye dah dekat. and wat 1st time nye raye dalam hidop aku yg aku tak rase nak raye rumah some particular persons. rase nak melepak kat rumah je tunggu budak2 kecik datang raye. tapi tiap2 kali xsanggup nak tengok budak2 tu panjit bukit rumah aku tinggi, bajet dapat duet raye lebih la raye kat rumah besar (besar ke?) besar la jugak, tembok da 12 kaki. tapi duet raye mera daddy bagi seragok jugak. haha. kadang2 kalau beliau takde, aku men amek je dalam almari duet die bagi kat budak2 tu. sebelum tu tanye dulu, 'ade kakak x?' haha. kalau ade bagi lebih sket pastu suro kem salam. haha cam gampang. jiran kesayangan aku sure x datang lagi taun ni. sek anta adek die je datang jadik spy pastu suro aku yang datang rumah die. banyak cantik muke ko. taun ni x berape best la sebab mera brader x balik. takde la member aku nak pening2 raye ni. tapi aku plak yang akan g jakarta bulan 10 ni tengok die konvo. helmet tarix jabrix da menanti aku kat bandung tu. kak long punye due date dengar cite bulan 10. arghhh...baru nak merase raye jadi uncle taun ni. tapi yang harus diberi perhatian adalah aku terpakse mengendong beg seberat 3 tan berisi muatan kiriman orang kampung bile balik nanti dan sudah tentu tong cat dan tembok 12 kaki ala2 PLKN telah tersedia menanti aku kat rumah. teringat aku zaman sekolah dulu, konpem aku da standby nusantara hijau sekotak nak mengecat nanti. orang keje berat mane leh pose ye x? haha. tapi da besar dok le lagi wat lagu tu. InsyaAllah. papepun, selamat hari raya aidilfitri buat semua. oh lupe lak, taun ni kalau ade orang baling mercun kat aku lagi, memang aku terajang die nanti. watch out my fellow mates! peace :-)

Virus zel untuk abah

aku nak marah, kawan aku jugak. tapi ko punye pasal la external aku dah corrupt. abes sume khazanah2 aku hilang. mahunye aku tak hangin. gile la...mane nak dapat koleksi video klip wings, may, butterfingers, system of a down aku lagi....tu belum kire video2 rare aku kumpul. sume da hilang. haih naseb2...

Friday, August 27, 2010

hair styler

aku semakin hebat menggunting gambut. setelah beberapa eksperimen terhadap mangsa2 yang tidak bernaseb baek, aku telah menajami skill aku dalam arena ini. hasil aku yang terbaek setakat ini adalah adek Awie di mana aku berjaya mengguntingkan rambut beliau dengan style rempit kota bergaya tanpa cacat cela. nampaknya aku telah nampak ke mana arah tuju aku sekiranya tidak menjadi lawyer mahupun majistret. abih camano?? cenggitu la ek...camano laie yo x?

Monday, August 23, 2010

Gambo-Gamboan







performance mase malam senior junior. aku bubuh gambar yg ade muke aku je la. haha

Saturday, August 21, 2010

no problemo

setel satu masalah. haha. malas aku nak pikir dah. sumpah pasni jangan harap aku ade masalah dengan pompuan lagi. dulu mase sekolah sampai la ni budak2 dok cakap aku cam xde perasaan especially budak pompuan. ha ni skang baru aku nak jadik orang xde perasaan. aku xbagi chance da pasni.

Friday, August 20, 2010

ek eleh...zaman bile berawek-awek ni wey...da tak zaman la...haha

Wednesday, August 18, 2010

it is something that i was born into
and i just don't belong

Monday, August 9, 2010

MELAYU

aku ade terbace satu artikel kt blog ni pasal asal usul melayu. aku xtau la boleh caye ke x. tp klu bende tu betul, sumpah melayu ni memang gempak gile. artikel tu cite, melayu adalah bani jawi yang berasal dari keturunan Keturah, isteri ketiga Nabi Ibrahim. Keturah ade 6 orang anak yang di mana menjadi 6 bangsa besar di dunia ni. antaranya adalah Bani Jawi iaitu Melayu kite ni dan kaum parsi. pastu banyak da aku xpaham. ntah ape lagi pecahan kaum2 die sampai la melayu kite ni. ade lagi die sebut yang Tanah Melayu ni adalah The Promised Land yang dicari-cari The Lost Tribe dulu. The Lost Tribe ni plak adalah pecahan dari 12 tribe Yahudi dulu. 2 daripadanya la yg jadi zionis sekarang. yang laen berpecah ke seluruh dunia. sebab tu la Hitler dulu banyak kali hantar ekspedisi rahsia pergi ke tibet. sebab die nak cari the lost tribe tu la. the lost tribe tu sentiasa berhijrah mencari the promised land tu sampaila ke tanah melayu kite ni. artikel tu jugak cite yang imam mahadi sebenarnye akan datang dari kepulauan tanah melayu. diorang macam da cantum2 fact yang diorang dapat. dan memang dari dulu lagi barat nak jajah tanah melayu ni sebab die da tau bende ni. sebenarnye banyak sejarah yang kite belajar tu dipalsukan. antara fact yang trigger aku adalah, kan dulu melaka terkenal dengan kerajaan maritim, dan sudah tentu die ade angkatan armada laut yang kuat. dan memang kite tau dulu dalam buku teks pun ade tulis yang kite ade orang laut yang handal. so macam mane portugis boleh terus je serang darat melaka dulu? takkan armada laut melaka biarkan je? lagipun dalam buku teks cakap kite xde senjata api. tp ade bukti penemuan meriam kat kapal lama melaka dulu. lagipun melaka ada hubungan diplomatic yang kuat dengan china. xkan kite xbertukar kepakaran senjata api dengan diorang. siyes aku cakap, budak sekolah jangan la bace artikel ni. kalau tak memang korang xtau la nak jawab ape exam nanti. lagi satu, kitab2 dan bukti kehebatan melayu melaka dulu ape je yang tinggal? sume orang putih da lenyapkan. diorang tinggalkan sulalatus salatin je untuk kite. pasal The Promised Land tu, bukan ke Semenanjung Tanah Melayu ni ngam2 je terlepas dari lingkaran api pasifik? so xde gunung berapi, gempa bumi ke tsunami ke. ade pn tempias la sket2. tanaman pun subur xmacam kat tanah arab tu kering kontang. pastu cuaca sekata je sepanjang tahun. xde musim2. xke pelik? macam mane la tanah melayu ni molek je kedudukan die? aku malas la nk quote ayat kt artikel tu. xsanggup aku nak cari balik. panjang gile artikel tu. tp catatan dahulu kala pasal The Promised Land tu ade gak ckp, nk sampai kt Land tu kene lalu 'jalan yg sempit', xke Selat Melaka yang dimaksudkan?
sape2 la yang malang terbace blog aku ni cube la bace artikel tu. fikir2 kanlah... ni aku bg link ALTER TERAHSIA BANGSA MELAYU

Monday, August 2, 2010

menangis keluar

ni video yg kitorg perform malam senior junior tu. kali ni aku main vocal beb. mmg gile wa ckp lu. hahaha. ape yg bestnye mln tu adalah, lagu tu org xtau so salah maen pn orh xtau. hahaha. tp aku plek apsal diorg sorak2 gk. padahal bkn tau lagu pn. video